شنبه 14 تير 1404 - Saturday, July 5, 2025
خیانت از وین، ترور در تهران؛ آژانس شریک جنایت علیه ملت ایران!دغدغه‌ای در صادرات نفت نداریمنیرو‌های مسلح هیچگاه دچار از هم پاشیدگی نخواهند شدسازوکار دولت برای جبران آسیب‌های جنگحملات آمریکا برنامه هسته‌ای ایران را تا دو سال عقب انداختآمریکا خواستار از سرگیری همکاری ایران با آژانس شدمراسم عزاداری در حسینیه امام خمینی (ره)نیروهای مسلح ایران آماده مقابله با هر حرکت رژیم صهیونیستی و حامیان آن هستندوضعیت زمان‌بندی ثبت‌نام دانش‌آموزانورقی که در خاورمیانه برگشت؛ همگرایی اعراب با ایرانسفر به عتبات جریان داردصفحه نخست روزنامه‌های امروزاگر موشک‌های ما به هدف نمی‌خورد اسرائیل برای آتش‌بس التماس نمی‌کردپرونده خاص‌ترین حج تمتع امسال بسته شدعاشورا، درسی برای زندگی امروز؛ از سوگواری تا ساختن نسل بیدارابلاغ پیام کتبی عراقچی به وزیر خارجه کویتبازسازی تهران با محوریت بنیاد مسکنبامداد بیات آهنگساز دارفانی را وداع گفتتوزیع واکسن روتاویروس آغاز شدتریبون‌های رسمی نهایت دقت را در حفظ همبستگی ملی داشته باشند
تاریخ :1402/03/20 7:56 AM
استطاعت در حج چیست؟
یکی از واژه هایی که برای سفر حج زیاد شنیده می‌شود، استطاعت در حج است که در این مطلب درمورد آن توضیحاتی داده شده است.

استطاعت به‌معنای توانایی انسان برای سفر به مکه و انجام‌دادن مناسک حج است که طبق فتوای فقیهان، حج زمانی بر انسان واجب می‌شود که استطاعت داشته باشد که استطاعت در چهار زمینه مالی، امنیت، سلامت بدنی و زمان مطرح است.

استطاعت مالی

یعنی فرد، توانایی پرداخت هزینه‌های سفر به مکه و همچنین هزینه تأمین مخارج کسانی که خرجشان برعهده اوست را داشته باشد.

استطاعت امنیتی

منظور از استطاعت از لحاظ امنیت، امنیت مالی و جانی و آبرویی در طول سفر و اقامت در مکه است.

استطاعت بدنی

این نوع استطاعت به توانایی جسمیِ فرد به منظور به‌جا آوردن اعمال حج اشاره دارد.

استطاعت زمانی

وقتی فرد زمان کافی برای سفر به مکه و انجام‌دادن حج داشته باشد.
از جمله احکام فقهیِ استطاعت این است فردی که با قرض گرفتن از دیگری یا دیگران، مخارج سفر حج خود را تأمین کرده است، مُستطیع (دارای استطاعت) محسوب نمی‌شود و حجش حج واجب به‌شمار نمی‌آید.

معنای فقهی استطاعت 

استطاعت درمورد حج، یعنی توانایی انسان برای رفتن به مکه و انجام‌دادن اعمال حج است و منظور از توانایی، تواناییِ عقلی نیست؛ یعنی این‌ طور نیست که حتی اگر کسی بتواند با مشقت به حج برود، استطاعت داشته باشد؛ بلکه منظور از آن، تواناییِ شرعی است؛ یعنی برخورداری از شرایطی که در فقه برای وجوب حج بیان می‌شود. در نتیجه، به کسی که استطاعت داشته باشد، مُستَطیع می‌گویند.

استطاعت برای واجب شدن حج

طبق اجماع فقها، در صورتی حج برای انسان واجب می شود که او استطاعت داشته باشد و این فتوا مستند به آیه ۹۷ سوره آل عمران است که در آن وجوب حج به استطاعت مشروط شده است: «وَلِلّهِ عَلَی النَّاسِ حِجُّ الْبَیتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَیهِ سَبِیلًا» (و بر مردم واجب است که براى خدا قصد زيارت خانه كنند؛ البته براى کسانى كه توانایى رفتن به‌سوى آن را دارند.)

شرایط استطاعت

بر اساس فتواهای فقها، استطاعت در چهار زمینه مالی، امنیت، سلامت بدنی و زمانی مطرح می شود که شرایط آن به شرح زیر است:

فرد، توان مالی تأمین هزینه سفر حج را داشته باشد و بتواند تا زمانی که از حج برمی‌گردد مخارج خانواده‌اش و افرادی که تأمین هزینه زندگی‌شان بر عهده اوست را فراهم کند و همچنین، توانایی اداره زندگی‌اش را پس از بازگشت از حج داشته باشد. رفتن به مکه برای او ممکن باشد تا جایی که هیچ گونه خطر جانی، مالی یا آبرویی، او را تهدید نکند. فرد برای به جای آوردن مناسک حج از سلامت بدنی لازم برخوردار باشد. زمان کافی برای رفتن به مکه و انجام حج وجود داشته باشد.

نرم‌افزار اندرویدی مودم‌یار - ModemYar
مرکز خیریه نگهداری معلولین ذهنی نوشیروانی بابل
محک، موسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان
شرکت دانش بنیان ابررایانه طبرستان abarsoft.ir
محل تبلیغات شما
نظرات شما
+ نظردهید
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به بصیرآنلاین می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright © 2025 BasirOnline website.
All rights reserved. Reproduction is permitted by referring to the source.