جمعه 19 ارديبهشت 1404 - Friday, May 9, 2025
آغاز فصلی تازه برای مازندران با مدیری ماموریت محور/ منطقه آزاد در مسیر تحولاز شیتیل‌خواری تا ژست مطالبه‌گری؛ بازی تکراری پشت پرده‌نشینان ورزش/ رحیم درزی، خار چشم لابی‌گرانِ طردشده!تاراج دارایی مردم قائمشهر/ کارشناسی پرابهام و مزایده مشکوک/ از خصوصی سازی تا سیاسی سازیمدیرانی از جنس تحول؛ کسی که که «مدیریت» را با «مأموریت» یکی می‌داندساری، شهری که مردم برایش تصمیم نمی‌گیرند!/ کارزار قدرت‌مداران یا فرصت مردم؟!بزرگداشت شهید جمهور، از ۲۵ اردیبهشتدرخشش دیپلماسی گردشگری ایرانسفر هیات بلند پایه طالبان به تهرانرفع ضایعات محصولات کشاورزی با پرتودهیبرپایی جشن امام رضایی‌هامرتس صدراعظم آلمان شدبمباران زیرساخت‌های غیرنظامی یمنانصارالله: حملات اسرائیل بی‌پاسخ نخواهد ماندثبت‌سفارش کتب درسی از اول تیرعیادت رئیس رسانه ملی از آیت‌الله‌العظمی نوری همدانیوزش باد شدید در نواحی غرب و جنوب غربسهم استان ها در تصادفات شهریاسرائیل از تصمیم آمریکا درباره یمن مطلع نبوده استشهادت ۲۲ نفر در پی حمله رژیم صهیونیستیدرخشش کشتی‌گیران جوان ایران
تاریخ :1403/12/21 10:10 AM
وضعیت تلخ سدهای کشور
بنابر گفته مسئولان، برخی سد‌های کلیدی کشور در وضعیت بحرانی قرار دارند.

بنابر آخرین آمار اعلامی تا ساعت ۶:۳۰ صبح روز ۱۹ اسفند متوسط بارش کشور ۱۰۱ میلی‌متر ثبت شده است که نسبت به مقدار نرمال بلندمدت (۱۶۰ میلی‌متر)، کاهش ۳۷ درصدی را نشان می‌دهد.

عقب ماندگی در بارش‌ها و وضعیت سد‌ها که عیسی بزرگ‌زاده سخنگوی صنعت آب کشور با تاکید بر آن بیان کرد: کاهش ذخایر سد‌ها متناسب با کاهش بارش‌ها بوده است. امسال ورودی سد‌ها ۹.۵ میلیارد مترمکعب بوده که نسبت به سال گذشته (۱۳ میلیارد مترمکعب) کاهش ۳.۵ میلیارد مترمکعبی داشته است.

این مقام مسئول همچنین افزود: خروجی سد‌ها کاهش یافته تا موجودی مخازن نسبت به سال گذشته افت کمتری داشته باشد، اما همچنان با عقب‌افتادگی ۱.۵ میلیارد مترمکعبی مواجه هستیم.

به گفته بزرگ‌زاده، برخی سد‌های کلیدی کشور در وضعیت بحرانی قرار دارند. برای نمونه، حجم مفید مخزن سد امیرکبیر (کرج) به حدود نصف کاهش یافته و رسوبات بخش زیادی از آن را پر کرده است. سد لار نیز تقریباً خشک شده و سد‌های تأمین‌کننده آب تهران (لتیان، طالقان، ماملو) با کاهش ۴۶ درصدی بارش نسبت به نرمال و ۲۵ درصدی نسبت به سال گذشته روبه‌رو هستند. در سایر نقاط کشور نیز سد‌هایی مانند میناب در هرمزگان، زاینده‌رود در اصفهان، ۱۵ خرداد در خراسان رضوی و ساوه در استان مرکزی در وضعیت قرمز یا زرد قرار دارند.

به تازگی هم بزرگ‌زاده سخنگوی صنعت آب کشور در گفت‌و‌گو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان در خصوص آخرین وضعیت سد‌های تهران بیان کرده است: متاسفانه چهار سدی که در اطراف تهران هستند یعنی سد‌های کرج، ماملو، لتیان و لار شرایط مناسبی را ندارند؛ متاسفانه بارش نداشتم این باران‌های چند روز اخیر هم بیشتر در حوزه پایین دست سد‌های تهران رخ داده و بخش کمی در حوزه بالا دست سد‌ها اتفاق افتاده است بنابر این منجر به آور قابل ملاحظه‌ای در پشت سد‌های تهران متاسفانه تاکنون نشده است.

سد کرج در شرایط بحرانی

در ادامه هم محمد جوانبخت معاون وزیر نیرو اظهار کرده است: سد کرج با هفت درصد پرشدگی در شرایط بحرانی و بی‌سابقه‌ای قرار دارد. سد لار نیز با یک درصد پرشدگی و سد‌های لتیان و ماملو با ۱۲ درصد پرشدگی، شرایطی مشابه سد کرج دارند.

جوانبخت درباره وضعیت نگران‌کننده سد کرج، افزود: خالی بودن سد کرج که یکی از اصلی‌ترین منابع تأمین آب شرب تهران محسوب می‌شود، در طول تاریخ بهره‌برداری این سد بی‌سابقه است و محدودیتی جدی برای تأمین پایدار آب پایتخت محسوب می‌شود؛ از عموم مردم فهیم کشورمان به ویژه شهروندان تهرانی درخواست می‌کنیم مدیریت مصرف آب را جدی بگیرند تا بتوانیم این بحران جدی را پشت سر بگذاریم.

مدیریت مصرف آب تنها راهکار عبور از بحران

تاکید بر مدیریت مصرف آب که سخنگوی صنعت آب با اشاره به آن گفت: وقوع یک سال ترسالی نرمال در میان سال‌های خشکسالی متوالی می‌تواند به ذخیره‌سازی آب در مخازن سطحی و زیرزمینی کمک کند، اما این موضوع به‌تنهایی کافی نیست و ما به یک مدیریت مصرف هوشمندانه نیاز داریم.

او  با اشاره به محدودیت استفاده از آب‌های زیرزمینی در بسیاری از مناطق کشور توضیح داد: برداشت بی‌رویه از چاه‌ها، علاوه بر شور شدن و آلودگی آب، باعث تهدید پایداری سفره‌های زیرزمینی می‌شود. هرگونه افزایش برداشت از این منابع نیازمند بررسی‌های دقیق کارشناسی است؛ تنها راه عبور از بحران، کاهش مصرف آب است.

در نهایت گفتنی است‌، با توجه به وضعیت بحرانی سد‌های ایران و کاهش شدید ذخایر آبی، مدیریت مصرف آب به یک ضرورت اساسی تبدیل شده است. عوامل مختلفی از جمله کاهش بارش‌ها و مصرف بالای آب در بخش‌های کشاورزی و شرب، فشار بیشتری بر منابع آبی وارد کرده است. این بحران می‌تواند تأمین آب شرب و کشاورزی را تحت تأثیر قرار دهد و به ناپایداری اقتصادی منجر شود.

لذا، آموزش عمومی، استفاده از فناوری‌های نوین آبیاری، بهبود زیرساخت‌های آب و تدوین قوانین حمایتی برای مصرف بهینه، از جمله راهکار‌های ضروری برای مدیریت مصرف آب هستند. حفظ منابع آبی نه تنها به تأمین نیاز‌های کنونی کمک می‌کند، بلکه آینده‌ای پایدار برای نسل‌های آینده را هم تضمین می‌کند.

نرم‌افزار اندرویدی مودم‌یار - ModemYar
مرکز خیریه نگهداری معلولین ذهنی نوشیروانی بابل
محک، موسسه خیریه حمایت از کودکان مبتلا به سرطان
شرکت دانش بنیان ابررایانه طبرستان abarsoft.ir
محل تبلیغات شما
نظرات شما
+ نظردهید
تمام حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به بصیرآنلاین می باشد و استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright © 2025 BasirOnline website.
All rights reserved. Reproduction is permitted by referring to the source.